torsdag 20. oktober 2011

Fjes før Facebook – Portretter gjennom 400 år

Hva er et portrett?
Et portrett kan være en gjengivelse av en persons utseende og personlighet. Det kan markere sosial posisjon, rikdom eller kulturell kapital. Portrettkunsten er en uvurderlig kilde til vår historie. Bildene levendegjør menneskene og historien, og gir oss mer kunnskap enn hva kun skriftlige kilder kan gi.
Edvard Munch kommer!
Portrettene viser personer med tilknytning til Oslo. Vi vil bli kjent med historiske personer som kong Christian 4 som grunnla Christiania, Carl Johan og kong Haakon 7. Myntmester Frederik Grüner har gitt navn til Grünerløkka, representanter fra familien Collett er representert – Camilla Colletts portrett som var gjengitt på den norske hundrekroneseddelen, Henrik Ibsen og Roald Amundsen. I tillegg får vi se Edvard Munchs første selvportrett.
Fotografiet, også i sosiale medier
Fotografiet har hatt stor betydning – både for det malte portrettets utvikling og som en egen kunstart innen portrettsjangeren. Derfor er også fotografiske portretter representert i utstillingen. Med dagens personfokusering kan man si at portrettet har sin renessanse, noe også sosiale medier viser. Gjennom fenomenet Facebook kan alle offentliggjøre sitt portrett og iscenesette seg selv med skiftende identiteter.
Samlingen
Portretter har vært et satsingsområde for Oslo Museum, og utvalget til utstillingen er fra samlingens 600 malte portretter. Portrettene varierer fra 1500-tallets mørkladne presteportretter til dagens moderne formspråk. Utstillingen viser et utvalg fra de forskjellige periodene med vekt på en kunsthistorisk utvikling.
Utstillingsåpning 20. oktober kl 18
Hva: Utstilling, Fjes før facebook Portrettets historie
Hvor: Bymuseet i Frognerparken
Når: Fra 20. oktober 2011 - 10. august 2012

1 kommentar: