lørdag 30. august 2014

FOTOBOKFESTIVAL OSLO

04-14. september 2014
Åpning torsdag 4. september kl 19.00 på Fotogalleriet

Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Fotogalleriet ønsker velkommen til Fotobokfestival Oslo, tidligere kjent som fotobokseminaret Flere sider fotografi. Arrangementet har utviklet seg fra den seminarrekken det startet med i 2009 til årets jubileumsmarkering, Fotobokfestival Oslo. Festivalen har ny visuell profil, og som alltid fotobokens betydning som kunstnerisk medium i hovedsetet. Fotoboken er et kunstnerisk verktøy som i de senere år har mottatt bred internasjonal oppmerksomhet. Som en parallell til etableringen av fotobokfestivaler og arrangementer i mange deler av verden, og den nylige åpning av det første fotobokmuseet i Köln, er vi glade for å kunne bidra til å spre kunnskap om fotobøker i Norge gjennom denne festivalen.

Fotobokfestival Oslo vil i 2014 bestå av et omfattende program med forelesninger, debatter, utstillinger, workshops og bok-stands med uavhengige nordiske forlag. Den markerer også Forbundet Frie Fotografers 40-års jubileum og løpende engasjement for fotoboken som medium i Norge.

Under Fotobokfestival Oslo offentliggjør vi vinneren av den tredje Nordic Dummy Award. Kunstnere med tilknytning til de nordiske landene har sendt inn fotobokdummyer til juryering under Nordic Dummy Award. 10 nominerte bøker blir utstilt og vinneren kunngjort under fotobokfestivalen. Vi er stolte over å kunne kunngjøre Kehrer Verlag, Heidelberg, som vår nye samarbeidspartner for utgivelsen av vinnerboken, og også Snøhetta/Henrik Haugan for grafisk design/utforming. Gjennom samarbeidet med Fotobokfestival Kassel har vi fått muligheten til å presentere de nominerte kandidatene for International Dummy Award 2014.

Festivalens forelesningsprogram og paneldebatt vil fokusere på fotobokkritikk, og mangelen på sådan, i tillegg til fotoboken/fotografiet som inspirasjon. Deltakere inkluderer blant annet Sean O’Hagan (The Guardian), Rémi Coignet (Le Monde/The Eyes), Tommy Arvidson (omfotoboken.com), Morten Øen (fotograf og poet), Tomas Espedal (forfatter), Marie Lundquist (poet) og Terje Colbjørnsen (forsker).

I gallerirommet vil publikum møte en utstilling, Kritikernes favoritter, som presenterer utvalgte kritikeres tre fotobokfavoritter fra de siste ti år. Kritikerne er Rémi Coignet (Des Livres et des Photos/Le Monde), Matthew Carson (International Center of Photography, New York), Sean O’Hagan (The Guardian; The Observer) og Christina Töpfer (Camera Austria).

I tillegg til dette vil publikum få mulighet til å se de nominerte kandidatene til International Dummy Award og Nordic Dummy Award. I videogalleriet vil vinneren av Nordic Dummy Award 2013, Maija Savolainen, gi en omfattende presentasjon av arbeidsprosessen knyttet til publikasjonen.

Under festivalens siste helg (12-14. september) vil uavhengige forlag fra de nordiske landene presentere sine publikasjoner i galleriet, som vil være til salgs. Forlagene er: MELK+Antenne Books (Oslo/London), Art & Theory (Stockholm), B-B-B-Books (Stockholm), Débris (Oslo), Einer Books (Oslo), Feil Forlag (Oslo), Green is Gold (Copenhagen), Heavy Books (Oslo), Lodret Vandret (Copenhagen), Objektiv (Oslo), Sailor Press (Stockholm), Space Poetry (Copenhagen).

Både før og under festivalen vil det være workshops både for barn, og profesjonelle kunstnere som arbeider med fotografi:

Mandag 1. og tirsdag 2. september vil kunstneren Jan von Holleben holde en workshop for barn i alderen 6-10 år. I samarbeid med barna skaper Jan von Holleben en rekke portretter, og arbeider analogt på bildene (no photoshop - no fancy dress) for å få frem det spesielle og fantastiske – slik barna ser seg selv eller vil bli sett. Resultatene fra denne workshopen vil bli presentert i galleriet under festivalperioden. For mer informasjon om workshopen: www.fffotografer.no/nyheter og www.janvonholleben.com/workshops. Registrering via workshop@fffotografer.no.

Tirsdag 9. og onsdag 10. september vil art director, grafisk designer og kurator Greger Ulf Nilson holde en workshop for profesjonelle fotografer. Workshopen er en grundig undersøkelse av alle aspekter av fotobokproduksjon: fra inspirasjon og analyse av tidlige fotobøker, til en vurdering av Nilsons egne produksjoner, til de ulike sidene rundt utforming og grafisk design. Individuelle råd og gruppediskusjoner rundt deltakernes eget materiale vil også finne sted. Det vil også være en gjennomgang av materialprøver og teknikker sammen med Magnus Iversen fra Göteborgstryckeriet; Sveriges fremste trykkeri. Mer informasjon om workshopen finnes på www.fffotografer.no/nyheter. Registrering via workshop@ffotografer.no

For et detaljert festivalprogram og informasjon om Fotobokfestival Oslo, besøk nettsidene www.fotogalleriet.no (kommende utstillinger og prosjekter) eller www.fffotografer.no (prosjekter).Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar