tirsdag 2. juni 2009

NORDIC LIGHT – EN MÅNED ETTER

Kristiansund 29. april til 3. mai 2009

40 siders katalog til kr 50

Hvor fant jeg 25 fotoutstillinger i behagelig gangavstand?
Hvor fant jeg ikonbildene til noen av verdens beste fotografer som Horst P. Horst, Helmut Newton, Robert Mappelthorpe og Herbert Ritts, og fotoutstillingen til Røsslyngveien barnehage?
Hvor kunne jeg velge og vrake i fotoforedrag til noen av tidens internasjonale toppfotografer?

På Nordic Light internasjonale fotofestival i Kristiansund selvfølgelig - for en måned siden.Få, om noen fikk med seg alt, men det var vel heller ikke meningen.
Hva fikk jeg med meg?
”Kun” 8 av 16 foredrag, til tross for at jeg hadde festivalpass.
”Kun” 15 av av 25 utstillinger
”Kun” 1 av 4 ”Ansikt til ansikt”
Og ikke minst: Mye sosialt samvær. For egen del var det 4. gangs deltagelse, og 3. gang i en kvartett med medlemmer fra fotoklubben fra gymnastida på 1970-tallet i Trondheim. Men hvor ble IFFerne av? Jo, Kari S. var der, men omtrent som den eneste fra IFF. Dessverre.

All ære til IFF som virkelig satset på at medlemmene skulle kunne få gode opplevelser i Kristiansund. Forsøket på å avholde årsmøtet i Nordmørsbyen strandet. Synd, litt uforstårlig, og samtidig forståelig.

Uforståelig fordi NLE er eneste mulighet i Norge til å kunne ”konsumere” så mye foto og fotoinspirasjon på så kort tid, intimt med så mange likesinnede, i en liten by.

Forstårlig fordi reise og opphold er et økonomisk løft for en moderat lønnet institusjonsfotograf som kanskje må betale mye fra egen lomme.

Få av oss har arbeidsgivere som som sier: ”Meld deg på og dra, dette ikke bare fortjener du, men vil gi oss en bedre fotograf!”. For det koster lett opp mot kr 10.000 å delta når man skal fly, ha hotell i 2-4 døgn, diett og festivalpass. Selv om sistnevnte var til spesialpris for IFF-medlemmene.

Estetisk og grotesk
Utstillingene og foredraga er godt anmeldt på andre nettsteder. Jeg nøyer meg med å nevne Lois Greenfield sine dans- og ballettbilder. Frosne øyeblikk som øyet knapt oppfatter, men så perfekte estetisk og teknisk. Jeg skulle gjerne ha noen av hennes på veggen.

De grotesk-estetiske bildene til Joel-Peter Witkin ville jeg neppe hengt samme sted,… eller? Det var ikke ikke photoshoptriks og manipulering slik flere av oss først trodde, men ekte saker, fysisk sunnrevne mennesker og kroppsdeler, dandert i god stilleben-tradisjon, og kopiert på ”gammeldags” svart/hvitt-vis. Helt forferdelige saker, men merkelig nok ikke støtende i det hele tatt.

Foredraget til Hans Jørgen Brun tar vi også med. Noen vil si han stort sett har gjort det samme i 40 år med sine svart/hvittbilder. Og kanskje har de litt rett: Hans Jørgen har konsertrert seg om det essensielle, det som fotografiet i all enkelhet handler om: Lys, skygge og fremfor alt mennesker. Minst like inspirerende å se og høre nå, som for 40 år siden!

Fra ”min” sektor, litt indirekte, stilte Fotohistorisk Forening avd. Kristiansund ut bilder fra sildefisket i 1950- og 60-åra. Ære være dem for frivilligheten. Sammen Morten Krogvold, Anne-Lise Fladvik og ikke minst daglig leder Helén Eliassen, og mange hundre frivillige ble Nordic Light Internasjonale fotofestival et meget vellykket arrangenent. Etter sigende var det totalt 32.000 besøkende på utstillingene – selvsagt mange ”Tordenskjold soldater” som kom og gikk og sånt.. Men likevel. Kristiansund kommune har ikke mer enn knappe 23.000 innbyggere etter sammenslåinga med nabokommunen Frei i 2008. Måtte støttespillere og sponsorer evne å følge opp. For rent økonomisk vil en slik gedigen festival aldri bære seg gjennom billettpriser.

Skal vi forsøke oss igjen til neste år IFFere?
Kanskje sette opp en turbuss fra Oslo eller der omkring, og finne et større hus å låne i anledningen?

Ragnar A. Ålesund 2. juni 2009

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar