onsdag 19. november 2014

Nasjonalmuseet åpnet dørene

 Morten ønsket velkommen til en usedvanlig lærerik og hyggelig dag for de 49 deltakerne. Et variert og spennende program, samt anledningen til å besøke en av landets flotteste institusjoner gav rekordmange påmeldte.  


Fremtidsdrømmen blir realisert med et nytt nasjonalmuseum. Rundt 2020 vil praktbygget med sine 54 000 kvadratmeter utfordre publikum med helt nye rammer, og endelig kan storparten av samlingen hvile under samme tak. Et digert bibliotek gir rom for fordypning. Dagslyset vil sive gjennom steinveggen på alabasterhallen og gi nytt liv til kunstverk. Utstillingsarealet dobles og alt ligger til rette for at enda flere vil komme innom og studere nasjonalskattene våre.  

Arbeidet ved Nasjonalmuseet beskrives grundig når Morten holdt en rikholdig presentasjon. Plantegningene av de nye fotostudioene er imponerende, med tilknyttede magasin og gode logistiske løsninger. Det største studioet blir på 150 kvadratmeter; det er tre ganger større enn det største studioet Nasjonalmuseet disponerer i dag. For å unngå skader på kunstverk vil blitslamper og utstyr festes i taket. Ikke noe utstyr skal kunne velte og ødelegge uerstattelige gjenstander. En gigantisk skanner til rundt 800 000 kr skal installeres i et eget rom, for å digitalisere store tegninger og annet materiale som ikke kan henges opp. Fasilitetene vil gi et av de råeste studiomiljøene i Europa, og etablere en helt unik kapasitet med stor betydning for kunstfeltet. Fototjenestene står sterkt, og prioriteringen viser at ledelsen ved Nasjonalmuseet virkelig satser på fotografene.

”IFF bør etablere en nasjonal standard for fargestyring” – sier Morten. Utfordringen er herved gitt.       



Tagging og eksport står på planen når Vidar tar over stafettpinnen etter Morten. Han guider oss gjennom en særdeles gjennomtenkt arbeidsflyt for arkivering og informasjonshåndtering. Serveren gikk ned for telling ved en strømstans, og det tok tre dager å få systemet tilbake til normal drift. Vidar er derfor lettet over at alt fungerer, og viser nyttige triks for lydhøre deltakere. Det kommer så mange spørsmål at en ikke fikk tid til en skikkelig runde med filformatene. Dette var det siste temaet på programmet i det ærverdige møtelokalet til Nasjonalmuseet.





Børre, Frode, Annar og Therese inviterte til deres studio, og viste hvordan de fotograferer repro og gjenstander. Børre briljerte med laservater og vaterboble, en smart måte å sikre at maleriet er helt parallelt med kamera. De fleste vet hva som skjer nå vinkelen ikke er perfekt, og hvor krevende det er å få til dette på location. Frode og Annar sprinter rundt i et studio og tryller frem vakre kontraster på gjenstander av sølv- og glass, ved kreativ bruk av sorte tøystykker. Petter Smart- løsningene er virkningsfulle, og det er lærerikt å se hvordan de arbeider.   



Tekst: Nils Olav Mevatne. Alle foto:  Ragnar H. Albertsen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar