tirsdag 2. desember 2014

De gamle heltene dør aldri


- Magne Åhjem presenterte sin store fotohelt; Robert Capa. Magne er til daglig fotograf ved Haakonsvern marinebase, og kunne fortelle at Capa var bestekompis med Ernest Hemingway. Capa var helt på felgen etter at han dokumenterte D-dagen, og dro på fylla i London med Hemingway. Til tross for at Capa var aldeles snydens, ville han kjøre de hjem fra en fest, og det hele endte i en kollisjon der Hemingway havnet på sykehus. Når de kom til hektene dro de over kanalen til Frankrike, rappa en militær jeep og kjørte selv til Paris - som nylig var erobret av de allierte. 
En engasjert Magne tryller frem historier om Capa, og leverer en levende skildring. Bildet er tatt av Anne Sidsel Herdlevær.
- Jørgen Barth hadde en glimrende presentasjon av bildene til Knud Knudsen. Barth kjenner fotografiene svært godt siden han har jobbet med dem. Takket være Knudsen sin innsats fra 1860-tallet fikk Bergen, og Vestlandet eventyrlige serier med portrett-, kultur- og landskapsfoto av høyeste kvalitet.

- Anne Sidsel Herdlevær holdt et engasjerende innlegg om Lewis W. Hine og hans sosialrealistiske dokumentasjon av barnearbeid og arbeiderklassen. Hine var en av de aller første fotografene som dokumenterte barns vilkår på spinnerier og i kullgruver fra tidlig på 1900-tallet.       

- Årsmøtet i 2015 ble drøftet, og en gruppe arbeider videre med den konkrete planleggingen. 

Foto: Lewis W. Hine/Child worker 1908 USA

Foto: Lewis W. Hine/Breaker boys workers 1911  USA
Vennlig fotohilsen

Nils Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar