tirsdag 15. april 2008

Kurs: Pappersnegativ och saltpappersteknik- nya perspektiv på gamla teknikerFotografen och fotoläraren Frank Watson leder en tvådagarskurs vid Nordiska museet den 22 till 23 maj.

Bekanta dig med den mest grundläggande fotografiska tekniken, saltpapper. Framställ pappersnegativ genom att fotografera med hålkamera eller storformatskamera, eller kontaktkopiera från egna storformatsnegativ eller digitala utskrifter. Kursens fokus ligger på framställandet av den fotografiska
bilden.

Kursen vänder sig till: Dig som arbetar med historiska fotosamlingar eller är fotograf och vill få perspektiv på äldre fotografi, och har grundläggande kunskaper om fotografiska tekniker och förståelse för den fotografiska bildens uppbyggnad. Inga praktiska förkunskaper i mörkrumsarbete eller fotografering
krävs.

Kursens mål: Att ge möjlighet att prova på saltpappersteknik och se hur den fotografiska bilden framställs i en hålkamera eller storformatskamera. För den mer kunnige fotografen är kursen också ett tillfälle att förkovra sig under ledning av en erfaren fotolärare med lång erfarenhet av workshops och undervisning.

Kurslokal: Kursen ges i en fotohistoriskt intressant miljö. Nordiska museet har sedan starten samlat fotografi och förvaltar en av landets mest omfattande kulturhistoriska fotosamlingar.

Dag 1, 09.30 till 16.30:
Inledning om Nordiska museets fotosamlingar och om fotografins tidiga historia
Hålkamerateknik och saltpapper
Grundläggande fototeknik, RC-papper som pappersnegativ Montering av fotopapper i kameror
Fotografering utomhus i närliggande miljöer
Framkallning i labb

Dag 2, 09.30 till 16.30:
Inledning om saltpapperstekniken
Preparering av saltpapper
Sensitering av papper
Kontaktkopiering

Deltagarna uppmuntras att ta med egen storformats- eller hålkamera. För den intresserade skickas instruktioner om konstruktion av hålkamera i god tid innan kursen. För den som inte har möjlighet att ta med en egen hålkamera eller storformatskamera finns också möjlighet att låna utrustning.

Kursdatum: 22 till 23 maj.
Plats: Nordiska museets fotoateljé med omgivningar.
Antal deltagare: Max 10

Avgift: 1 625 kr inklusive moms (325 kr), i priset ingår fika, lunch intages på egen hand

Kurslärare: Fotograf och fotolärare Frank Watson, Uppsala.

Anmälan
Skicka anmälan till fotosekretariatet@nordiskamuseet.se senast den 5 maj.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar