fredag 11. desember 2009
Landskonferanse for fotobevaring
mandag 30. november 2009
Fotograflærling Tomasz A Wacko stiller ut på Tromsø Museum
Tromsø Museum sin fotograflærling Tomasz A. Wacko har i vår, sommer og høst fotografert i Tromsø Botaniske hage.
Resultatet har blitt en vakker studie av former og farger blant hagens mangfold av planter.
Fotografiene vises utvendig på en av Tromsø Museums vegger i en bredde på 7 meter.
Utstillingen vises i mørketidsperioden 30.11.09 til 21.01.2010. kl. 0700 - 1000 og 1400 - 2400.
Vi lover et fargerikt gjensyn med sommeren.
mandag 23. november 2009
Ronny Østnes stiller ut i Gøteborg
Von Thord spelar. Två härliga killar med stort musikkunnande öppnar utställningen.
”Kunstfotograf Ronny Østnes sier at fotografi ikke handler om fotografi, men om tilstedevaerelse, om lengsel, om lykke, om passion, om livet. Utstillingen ”Photographs” tar deg med på en reise. I tillegg til at bildene viser deg mange spennende steder i verden, så handler den om reisen i oss selv”
Østnes arbeider utenfor Oslo, og er en etablert fotograf med kunst som hovedfelt. Naer 20 utstillinger, bokutgivelse, platecover, flere utsmykninger, har gitt flere priser for hans arbeid.
Lenke
torsdag 12. november 2009
NORSK DOKUMENTARFOTOGRAFI
Utstillingen inkluderer både etablerte og mindre etablerte norske fotografer, og fotografer som arbeider innenfor kunstfeltet så vel som reportasjefotografer.
Kombinasjonen av et sikkert og særegent bildespråk og en aktuell tematikk, har vært førende for utvalget til utstillingen. Utover dette har arbeidene til felles at de undersøker konstruksjon av identitet gjennom fokus på forholdet mellom mennesker og deres omgivelser. Hovedvekten ligger på skjæringspunktet mellom nasjonal kultur og internasjonale globaliseringsprosesser. Mange av arbeidene forholder seg spesifikt til nettopp den norske identiteten.
Mens dokumentarfotografi historisk sett har vært forbundet med et objektivt og nøkternt bildespråk i svart-hvitt, er alle arbeidene i denne utstillingen i farger. Flere av bildene bærer også tydelig bud om fotografens subjektive valg, og utfordrer konvensjonelle ideer om dokumetarfotografiet. For eksempel har Oddleiv Apneseth produsert en rekke iscenesatte gruppefotografier som viser både institusjonaliserte og usynlige sosiale samfunnsstrukturer fra Jølster. Lill-Ann Chepstow-Lusty har samlet, redigert og forstørret eldre amatørfamiliefotografier fra barndommen til voksne homofile kvinner og menn. Andre prosjekter ligger nærmere reportasjefotografiet. Monica Larsens fargesterke bilder viser fremveksten av en ny form for urban fritid i Kigali, Rwanda. Gjennom komposisjon, farger og motiv gir bildene innsikt i konsekvensene av pågående moderniseringsprosesser i Rwanda.
Disse tendensene gjør seg gjeldende også i prosjektene til de andre medvirkende fotografene på utstillingen: Marcus Bleasdale, Eirik Brekke, Ellen Lande Gossner, Rune Johansen, Anne Stine Johnsbråten, Siv Johanne Seglem og Knut Egil Wang.
Utstillingen er kuratert av Susanne Ø. Sæther i samarbeid med Caroline Ugelstad på Henie Onstad Kunstsenter og er et resultat av Fritt Ords store stipendsatsning på norsk dokumentarfotografi. En forutsetning for denne tildelingen var at prosjektene skulle bidra til sosial og politisk refleksjon. Med dette som utgangspunkt viser utstillingen ti av prosjektene som ble tildelt produksjonsstøtte.
Boken Norsk dokumentarfotografi i dag (Forlaget Press) presenterer samtlige 38 vinnerprosjekter fra Fritt Ords store utlysning av midler til samfunnsengasjerte fotografer i 2007. Boken lanseres samtidig med utstillingsåpningen 22. oktober 2009.
22. OKTOBER – 13. DESEMBER 2009
søndag 8. november 2009
IFF-Stipendet 2009
IFF stipend vedtekter
2. Stipendet skal bestyres av en stipendkomité bestående av 2 faste medlemmer og ett medlem fra IFFs styre. De to faste medlemmene velges for 3 år. Styremedlemmet hvert år. Stipendkomiteens avgjørelse er endelig.
3. Stipendet deles ut en gang pr. år. Stipendets størrelse fastsettes av årsmøtet. Stipendet lyses ut på IFFs nettside og per e-post til medlemmene med minimum 4 ukers søknadsfrist. Stipendet kan deles ut til en eller flere prosjekter. Stipendet kan overføres til påfølgende år. Stipendmottaker offentliggjøres på IFFs julemøte.
4. Alle vanlig medlemmer av IFF kan søker stipendet, med unntak av stipendkomiteens medlemmer.
5. Stipendet kan bare tildeles en og samme fotograf to ganger og da med minst 5 års mellomrom.
6. Prosjekt eller prosjekter som tildeles IFFs stipend må gjennomføres innen 18 måneder etter tildeling. Stipendmottaker kan søke IFFs om forlengelsen av tidsramme 18 måneder. IFF kan kreve tilbakebetaling av stipendet hvis prosjektet ikke fullføres uten gyldig grunn. Dette avgjøres av IFFs styre.
7. Den som mottar stipendet forplikter seg til å skrive en oppsummering av ferdigstilt prosjektet til IFFs styre og holde et foredrag på et av IFFs medlemsmøter. Senest 18 måneder etter mottatt stipend. Gi IFF rett til eventualt nettpublisering og i andre medier vederlagsfritt.
8. Skriftlig søknad må inneholde:
En kort presentasjon av den eller de som søker.
En detaljert beskrivelse av hva stipendet er tenkt brukt til.
Et enkelt kostnadsoverslag.
En framdriftsplan som er innen for 18 måneder.
fredag 30. oktober 2009
IFF - Julemøte i fotohovedstaden Horten
Tradisjonen tro deles IFF-stipendet ut under middagen
Det blir satt opp buss fra Oslo ved Thon Hotel Opera
Middagen begynner kl. 17.30
Middagen og arrangementet dekkes av IFF.
Programmet er lagt opp slik at man kan delta på begge arrangementer.
Hvis man ønsker overnatting kan det ordnes gjennom oss, på hotellet som blir brukt i forbindelse med fotobevaringskurset
IFF inviterer til kurs i fotobevaring hos Preus Museum
IFF inviterer til et todagers kurs i fotobevaring med Jens Gold (fotokonservator ved Preus Museum). Kurset vil ta opp forskjellige temaer rundt fotobevaring i Norge i dag, som blant annet; preventiv bevaring, nedbrytning i samlinger, klimakontroll, digitalisering og konservering.
Kurset holdes hos Preus Museum i Horten og begynner fredag 20/11 kl. 09.00, og avsluttes lørdag 21/11 kl. 17.00. Kursavgiften er kr. 1000,- (IFF sponser hver deltager med kr. 1000,-). Reise og overnatting dekkes av den enkelte. Overnatting i dobbeltrom til kr 750,- pr person på Sjømilitære Samfunn kan ordnes. Maks antall deltagere er 20, førstemann til mølla.
Kurset faller sammen med IFFs julemøte som holdes i Horten fredag kveld
20/11 (mer om dette senere).
Påmelding innen 2. november: send mail til Vidar
torsdag 29. oktober 2009
På Photocamp til helgen kan du delta på følgende gratis arrangementer:
Overnatting og rom bestilles av hver enkelt.
Kodeord: PhotoCamp
email: Jorgen.Sorthe@rica.no
Jørgen Sorthe tlf: 47 22 92 27 79
Holmenkollen Park Hotell tlf 47 22 92 20 00
http://www.holmenkollenparkhotel.no
mandag 12. oktober 2009
Gratis inspirasjonsseminar med William Ropp
Den franske fotografen William Ropp er kjent for sin særegne portretteringsstil. Hans kjennemerket er å lyssette modellene sine med en kraftig lommelykt - en metode som gir bildene hans et helt unikt uttrykk. Ropps svart-hvitt fotografier er å finne på velrenommerte kunstinstitusjoner verden over, og han var en av hovedgjestene på årets Nordic Light festival i Kristiansund.
Se flere av bildene hans her
Torsdag 15.oktober vil han holde et inspirasjonsseminar der han forteller om egne erfaringer og metoder for å ta portrettsjangeren til et høyere nivå.
Sted: Elvebakken VGS, Elvebakke 3, Oslo
Tid: Torsdag 15.oktober kl 19 til ca 21.30
Klikk her for mer informasjon og påmelding.
torsdag 8. oktober 2009
Invitasjon til lyssettings-seminar med Nadia Winzenried
Påmelding for medlemmer til Arild Bergseth
PS: Er du ikke medlem enda, meld deg inn og opplev Nadia gratis.
Foto: Nadia Winzenried
tirsdag 6. oktober 2009
Medlemsmøte: Werner Anderson
Mandag 19. oktober kl. 18.00 kan du som IFF-medlem møte fotografen Werner Anderson på Fotografiens Hus. Werner Anderson har i snart ett tiår dokumentert krigens ettervirkninger i land som Rwanda, Bosnia, Vietnam, Laos og på Vestbredden.
Anderson har fotografert i snart tjue år og jobber jobber i dag med bilder av mer kommersiell art. Parallelt med dette har han hele tiden arbeidet med egne dokumentar- og kunst prosjekter, noe som blant annet har resultert i utsmykninger av alt fra private hjem, hotell og til restaurantene Haga, Eik, Annen Etage og Fjord.
De to siste årene synliggjør med all tydelighet hans fotografiske allsidighet: I fjor mottok han gull i Reklamefotografenes konkurranse Utsnitt for iskaldt bilde fra Svalbard. I år ble det to nye gull.
Kokeboken “Gourmet for folket”, som han laget sammen med TV-kokken Ole Jonny Eikefjord, ble kåret til Beste Norske debut kokebok av den renommerte Gourmand Award´s i Paris. Han har også utgitt fotobok om hete konflikter verden rundt for Norsk Folkehjelp.
Werner har i år deltatt som utstiller under Nordic Light International Festival of Photography og Fotografiets Dag. Nylig mottok han også hederlig omtale for hele tre bilder i den prestisjefylte 2009 International Photography Awards.
Werner vil vise oss bilder og fortelle om sitt prosjekt om klasevåpen, sitt prosjekt fra Island og sitt komersielle arbeid. Bildene fra Island henger forøvrig i Fotografiets Hus.
Vel møtt.
Påmelding:vidar.ibenfeldt@nasjonalmuseet.no
onsdag 30. september 2009
Vervekampanje
I en tid da vårt yrke blir mer diffust og preget av glidende grenser mellom vårt fag og andre beslektede er det viktigere enn noen gang og markere at profesjonelle utøvere av foto/imagefaget fortsatt behersker dette bedre enn amatørene.
For at IFF skal kunne markere seg i framtidig styrking av fotofaget, utdanningsplaner og andre spørsmål som vil berøre vårt fagfelt, er det viktig at IFF har en stor medlemsmasse bak seg for å bli hørt i andre fora.
I slike saker er det inngått et samarbeid med NRF og NFF for å øke trykket og tyngden bak yrkesutøvernes meninger.
IFF er en landsdekkende forening med 103 medlemmer innen det profesjonelle foto/imagefaget. Medlemsmassen tilhører i hovedsak offentlig ansatte fotografer (politi, sykehus, museer, forsvar og lignende) men også fotografer med egne firmaer.
Foreningen er en faglig støttespiller for medlemmene ved å arrangere foredrag, kurs og workshops. Videre forsøker IFF å fungere som et samlingspunkt der man kan søke råd og hjelp hos andre medlemmer. Foreningen tilbyr medlemmene advokatbistand.
IFF er en nonprofit forening, dvs. at foreningen ikke er ute etter å tjene penger på sine arrangementer. IFF samarbeider med de nordiske foreningene, der det arrangeres nordiske konferanser, med det mål å følge med i fagutviklingen som akselererer stadig hurtigere.
Bli medlem og nyt godt av en flott faglig og sosialt miljø.
Kampanjen varer fram til 1.mars 2010, og vinneren vil bli presentert på årsmøtet.
Det er flotte premier til de ivrigste ververne!
Bruk vedlagte innmeldingsskjema, og husk å påføre hvem som er verver.
Last ned innmeldingsskjema
Last ned kampanjedokumentet
PhotoCamp 2009
Interfoto, Nordic Light og Profil Data har gleden av å invitere alle som interesserer seg for fotografi til et tre dagers arrangement stappfullt av fotohappenings. Nasjonalt og internasjonalt anerkjente fotografer fra forskjellige sjangre skal holde workshop og foredrag.
William Ropp, som tidligere i år deltok på Nordic Light International Festival of Photography, tar turen til Norge igjen og skal snakke om hans karakteristiske arbeidsmetode som har gjort ham til selve definisjonen av det å tegne med lys. Abbas fra Iran, skal holde workshop og foredrag, det samme skal også Stuart Franklin. Sammen representerer de det høyt anerkjente fotobyrået Magnum - etablert av Henry Cartier Bresson i sin tid. Workshop og foredrag skal også holdes av den digitale etterbehandlingseksperten Mikkel Aaland. Spesielt bryllups- og reportasjefotografer kan glede seg, da Photocamp 09 har den store gleden av å presentere Denis Reggie, fotografen som revolusjonerte bryllupsfotografiet ved å legge til en mer dokumentarisk stil. Han har stått for bildene i bryllupet til John Kennedy Junior, James Taylor og Mariah Carey.
Reklame- og motefotografen Gen Nishini og danske Ulrik Jantzen er våre siste signeringer. Les mer, du vil ikke bli skuffet...
De som er mer opptatt av de nasjonale bidragsyterne kan Photocamp skryte av naturfotografen Pål Hermansen, motefotografen Per Heimly og Damian Heinisch (opprinnelig tysk) som ha vunnet flere Utsnitt-priser.
Program m.m
Bestill her
onsdag 9. september 2009
Medlemsmøte 5. oktober kl. 18.00
PR-FOTO HAR FØLGENDE PÅ PROGRAMMET:
Expodisk (hvitbalanse) som gir skremmende bra resultater, selv i blandingslys, spennende reflektorløsninger for Nikon/Canon blitser, Portable studiobakgrunner, Giottos stativer, Lowpro og Stormcase med mer og mer
Vi sees hos PR-Foto for faglig input mandag 5. oktober kl. 18.00
Adresse: Industriveien 16
Buss 301/321 fra bussterminalen (05-20-35-50 over hel time). Gå av på Gjelleråstoppen, gå gjennom høyre gangtunnel, ta til høyre ved enden, gå forbi fjellvegg, ta til venstre etter fjellvegg og følg gangsti til Industriveien.
Send mail til Vidar Ibenfeldt
Absolutt Viking
Tidsrom: | 13.09.2009 - 18.10.2009 |
Åpningstider: | Trondenes Historiske Senter. Mandag-fredag: kl. 10-14 Søndag: kl. 11-16 |
Billettpriser | Voksen: Kr. 40 Barn: kr. 20 |
Den moderne viking
Lill-Ann Chepstow-Lusty har funnet og fotografert den Moderne Viking. Tre år med nitid fotojakt har ført til denne unike dokumentasjonen av en levende og kraftfull kultur, med forgreininger over hele verden. Hun kaller det for ”samtidsarkeologi” eller læren om fortidens tilstedeværelsen i nåtiden.
Lill-Ann mener vikingene har ”skrevet seg inn med liten skrift mellom de store linjene i det moderne samfunnet”. Kan du også finne spør av vikingene i vår hverdag? Hvert barn som kommer med tre eksempler fra ” hverdagsbruk” av vikinger i navn eller symboler vil få en gratis brus og vaffel fra Sør-Troms Museum!
Det er mye humor i Lill-Anns bilder, men det ligger også mengder av alvor i hennes arbeider.
”Det fine med denne moderne vikingtiden er at den har noe å tilby alle. Du bestemmer selv din rolle og hvilken tolkning du har av et ekte vikingliv. Det er nesten rørende å se hvor stor tilfredsstillelse det gir folk å skru av tiden og kunne være alt annet enn et lite personnummer for noen opplevelsesrike dager.”
Her på Sør-Troms Museum har vi nettopp opplevd Barnas Vikingfestival --- som ble for oss, og forhåpentligvis alle, en eventyrlig og gøyal møteplass, lærerik og ikke helt uten paradokser. I utstillingen vil du også kunne se våre vikingkostymer, og i Asbjørns Hjørnet kan du bla i bøker om vikingtiden lånt fra Harstad Biblioteket.
Utstillingen har tidligere blitt vist på Lofotr Vikingmuseet på Borg, Arkeologisk Museum i Stavanger, Midgård Historisk Senter i Vestfold og Kulturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. Utstillingen er også blitt til en bok med samme navn (2002. Det Norske Samlaget), til salgs i museums butikken.
Vi gleder oss, og håper at du kan komme!
Sør-Troms Museum