Foto: Stein Dahlsrud
Det høres da umåtelig dramatisk ut, tenker du kanskje? Jeg skulle ønske jeg ikke måtte ty til så store ord. Sannheten er at vi står nå på kanten til å miste fotografi som eget fag i videregående utdanning. På grunn av lobbyvirksomhet, prosesser vi ikke har fått være med på, og en kamp vi har kjempet i tre år, så er det vedtatt at fremover vil fotofaget inngå i utdanningen IT og medieproduksjon, og de vil heretter utdanne innholdsprodusenter, ikke fotografer. Lærlingeløpet innen fotograffaget skal fjernes.
Vi går fra en spesialisert utdanning til en generalistutdanning, hvor alle skal kunne litt av alt, men ikke være skikkelig god på noe. Dette reflekteres også i stillingsannonser som lyses ut, hvor en innholdsprodusent skal ha kontroll på ekstremt mye for å kvalifisere til stillingene. Som fotografer så vet vi at dette ikke holder. Vi trenger fotografer med fagkunnskap, både i institusjoner, i bedrifter, i media og som selvstendige næringsdrivende.
MEN,
det er lys i tunellen!
Vi har kjempet motstrøms i tre år, men at mye tyder på at vi nå likevel kan få muligheten til å fortsette å utdanne fotografer i tiden fremover. Utdanningsdirektoratet lar oss søke om å skape et nytt fotograffag på VG3. Et fag hvor vi kan få inn elementer som mangler i dagens opplæring, og som gjør at vi som fotografer blir mer tidsaktuelle, samtidig som vi beholder grunnpilarene i faget vårt. Vi i Opplæringskontoret for Fotostudier har i en liten gruppe sammen med Institusjonsfotografenes Forening (IFF), Norges Fotografforbund (NFF), Preus museum med flere jobbet siden januar med denne søknaden, og den skal leveres til Utdanningsdirektoratet i april. Målet er et nytt VG3-løp allerede fra høsten 2022.
Nå
trenger vi deg!
Et viktig element i søknaden er at vi inngår intensjonsavtaler med aktører i bransjen om læreplasser for fremtiden. I første omgang perioden høsten 2022 – 2027. Klarer vi ikke å synliggjøre at vi kommer til å kunne skaffe læresteder for lærlingene som går ut av skolen i fremtiden, så vil vi få avslag på søknaden vår. Da vil det ikke være noe grunnlag for en utdannelse innen foto på videregående nivå.
Så da kommer det ned til deg da. Eller noen du kjenner. Skal vi være fotograf eller innholdsprodusent? Vi trenger at vi sammen tar ansvar for å redde faget vårt. Så tenk nøye gjennom om din bedrift har mulighet til å ta inn lærling(er) i perioden 2022 - 2027. Snakk med sjefen. Del dette med noen du kjenner som kanskje kan ha muligheten. Videresend! Snakk om dette! Vi trenger så mange intensjonsavtaler vi kan få til.
Hvorfor
må man inngå avtale med Opplæringskontoret for Fotostudier for å redde faget?
Jeg vet at det er mange som har lærlinger direkte, og som ikke ønsker å ha sine lærlinger via OFS. Det er ikke viktig for meg at intensjonsavtalen må inngås med OFS, men noen må være part for å kunne lage en avtale, og da er OFS mest naturlig. Vi tilbyr dere å være en del av OFS-universet og få hjelp til prosessen fra oss, men for dere som ønsker å stå på egne bein, har vi laget en mulighet for å krysse av at man ønsker å ha lærlingene selv, uten hjelp fra OFS. Det som er viktig for oss er at vi får vist for myndighetene at det finnes potensielt læreplasser når elevene trenger dem.
Vi kan ikke spå om fremtiden, og intensjon fra 2021 gjelder kanskje ikke i 2027, men det viser hvor mange som vil være med når vi nå ønsker å redde fotograffaget som eget fag.
Min appell til deg er – engasjer deg NÅ! Om vi ikke engasjerer oss denne våren, så er det for sent. Da blir fremtidens elever innholdsprodusenter og ikke fotografer. Da er det heller ikke noen mulighet for deg som har tenkt at «svennebrevet tar jeg senere». Det er borte innen 2022.
Toget går nå. Skal vi være med, eller stå igjen på perrongen?
For prosjektgruppa,
Liv-Runi
Antonsen
Daglig
leder,
Opplæringskontoret for Fotostudier
Her finner du utfyllbar intensjonsavtale. Send den gjerne i retur til dagligleder@fotostudier.no. Har du noen
spørsmål, så ring gjerne på tlf. 416 14 871.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar