fredag 24. oktober 2008

Ny bok i serien Tilbakeblikk


Årets bok har tittelen Lek og latter i Trøndelag – og er en festlig motvekt til fjorårets bok som omhandlet arbeidsliv i Trøndelag.

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum overtok arkivet til Fotograf Schrøder i 2004. Samlingen består av over 500 000 fotografier og målet er at alle skal digitaliseres. Tapir Akademisk Forlag inngikk en avtale med Sverresborg i 2006 og planen er at de beste bildene skal utgis i bokform i årene fremover. Det er en omfattende oppgave å holde styr på en halv million glassplater og negativer, men en god del er allerede digitalisert og tilgjengelige. Tre flotte bøker har det også blitt, med ulike tema fra Trondheim og Trøndelag.

Den første boken gir spredte smakebiter fra Schrødersamlingen. Boken består av en innledningsdel som forteller historien til Fotograf Schrøder og de første fotografene i Trondheim, og gir en liten innføring i fotografiets utvikling. Fra våtplater og tørrplater til film – tenk at kamerafilmen var i bruk gjennom hele 1900-tallet, men er nærmest en kuriositet i dag. Resten av boken er viet de aller eldste bildene som er tatt i Trondheim før 1900-tallet, samt et utvalg av spesielle bilder tatt før annen verdenskrig.

Arbeidsliv i Trøndelag er tittelen på den andre boken i serien. Fotografiene viser arbeidsfolk i alle varianter. Skitne menn på røffe skipsverft, hvite uniformer på rene fabrikker, tungt onnearbeid og tømmerfløting på bygda, omsorgsfulle helsearbeidere og skolefolk – og kvinner og menn på jobb i byen i de nye serviceyrkene. Pausebilder er også med: en pust i bakken under hesjinga, morgenstrekk og pausegymnastikk ved kontorpulten. En mer alvorlig del av arbeidslivet er kampen for rettferdig lønn og bedre arbeidsforhold. Storstreiken i 1921 førte til at 3,5 millioner arbeidsdager gikk tapt!

Den hittil siste boken i serien – Lek og latter i Trøndelag – tar et tilbakeblikk på lystige ferieturer i Trøndelag og andre fritidsbeskjeftigelser i regionen. De fleste motivene er fra 1950- og 60-tallet, og sjarmfaktoren er høy. Noen fotografier viser morsomme hårfrisyrer og moter fra ”gamle dager”. Andre bilder avslører turtelduer og danseløver på bygdefest, sjarmerende småtroll på ferietur, tøffe motorsyklister, indianerlandsbyer, behersket russetid og stemningsfull julefeiring.

I bøkene spiller fotografiene hovedrollen. Store bilder og enkel tekst gjør at bøkene kan være et bindeledd i samtaler mellom gammel og ung. Det er ikke alltid så greit å forklare barn i dag hva en platespiller er eller hvordan handel bak disk foregikk. Mange fotografier i samlingen har mangelfulle opplysninger. Noen ganger vet man ikke navnet til dem som blir portrettert, eller hvor og når bildene er tatt. Kanskje er du avbildet utenfor ungdomshuset i 1958 med en kjæreste i armkroken?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar