tirsdag 16. desember 2014

Medlemsmøte på Kripos - FULLTEGNET!!


Hei alle sammen :) 

Vedlagt finner dere invitasjon til medlemsmøte på Kripos 21. januar. 
Dette er en sjelden anledning til å komme innenfor veggene på Kripos og se hvordan de jobber med foto der. 
Meld deg på via denne påmeldingslinken: http://goo.gl/forms/1qi63J4o5n 
DESSVERRE FULLTEGNET


OBS: Begrensede plasser, kun 15 får plass i lokalene, så her er det førstemann til mølla!!!

Hilsen 
Styret IFF

tirsdag 2. desember 2014

De gamle heltene dør aldri


- Magne Åhjem presenterte sin store fotohelt; Robert Capa. Magne er til daglig fotograf ved Haakonsvern marinebase, og kunne fortelle at Capa var bestekompis med Ernest Hemingway. Capa var helt på felgen etter at han dokumenterte D-dagen, og dro på fylla i London med Hemingway. Til tross for at Capa var aldeles snydens, ville han kjøre de hjem fra en fest, og det hele endte i en kollisjon der Hemingway havnet på sykehus. Når de kom til hektene dro de over kanalen til Frankrike, rappa en militær jeep og kjørte selv til Paris - som nylig var erobret av de allierte. 
En engasjert Magne tryller frem historier om Capa, og leverer en levende skildring. Bildet er tatt av Anne Sidsel Herdlevær.
- Jørgen Barth hadde en glimrende presentasjon av bildene til Knud Knudsen. Barth kjenner fotografiene svært godt siden han har jobbet med dem. Takket være Knudsen sin innsats fra 1860-tallet fikk Bergen, og Vestlandet eventyrlige serier med portrett-, kultur- og landskapsfoto av høyeste kvalitet.

- Anne Sidsel Herdlevær holdt et engasjerende innlegg om Lewis W. Hine og hans sosialrealistiske dokumentasjon av barnearbeid og arbeiderklassen. Hine var en av de aller første fotografene som dokumenterte barns vilkår på spinnerier og i kullgruver fra tidlig på 1900-tallet.       

- Årsmøtet i 2015 ble drøftet, og en gruppe arbeider videre med den konkrete planleggingen. 

Foto: Lewis W. Hine/Child worker 1908 USA

Foto: Lewis W. Hine/Breaker boys workers 1911  USA
Vennlig fotohilsen

Nils Olav

mandag 24. november 2014

Eksponering 2015

Kjære IFFer,

Vi har gleden av å invitere deg til deltakelse i Eksponering 2015.

Eksponering er konkurransen for yrkesfotografer som arbeider innen sykehus, politi, museer, universitet, forsvaret, industri, tekniske etater og andre organisasjoner. Eksponering arrangeres av Institusjonsfotografenes forening (IFF) hvert annet år.

Denne gangen er det helt nye kategorier, som bedre gjenspeiler hva IFF-medlemmene jobber med.
Vi håper du blir inspirert til å vise fram dine bilder!

Frist for innlevering er søndag 25. januar 2015, og du kan begynne å sende inn allerede nå.

Vinnerne vil bli presentert på IFFs årsmøte våren 2015.

For mer informasjon, se vedlagte invitasjon eller gå til:




Registrer deg som deltaker og last opp bilder på følgende adresse:http://eksponering2015.com/2015/registrering.lasso: http://eksponering2015.com/2015/registrering.lasso

Mvh,Øystein Horgmo, Lene Buskoven og Karsten Sund
Komiteen for Eksponering 2015

onsdag 19. november 2014

Nasjonalmuseet åpnet dørene

 Morten ønsket velkommen til en usedvanlig lærerik og hyggelig dag for de 49 deltakerne. Et variert og spennende program, samt anledningen til å besøke en av landets flotteste institusjoner gav rekordmange påmeldte.  


Fremtidsdrømmen blir realisert med et nytt nasjonalmuseum. Rundt 2020 vil praktbygget med sine 54 000 kvadratmeter utfordre publikum med helt nye rammer, og endelig kan storparten av samlingen hvile under samme tak. Et digert bibliotek gir rom for fordypning. Dagslyset vil sive gjennom steinveggen på alabasterhallen og gi nytt liv til kunstverk. Utstillingsarealet dobles og alt ligger til rette for at enda flere vil komme innom og studere nasjonalskattene våre.  

Arbeidet ved Nasjonalmuseet beskrives grundig når Morten holdt en rikholdig presentasjon. Plantegningene av de nye fotostudioene er imponerende, med tilknyttede magasin og gode logistiske løsninger. Det største studioet blir på 150 kvadratmeter; det er tre ganger større enn det største studioet Nasjonalmuseet disponerer i dag. For å unngå skader på kunstverk vil blitslamper og utstyr festes i taket. Ikke noe utstyr skal kunne velte og ødelegge uerstattelige gjenstander. En gigantisk skanner til rundt 800 000 kr skal installeres i et eget rom, for å digitalisere store tegninger og annet materiale som ikke kan henges opp. Fasilitetene vil gi et av de råeste studiomiljøene i Europa, og etablere en helt unik kapasitet med stor betydning for kunstfeltet. Fototjenestene står sterkt, og prioriteringen viser at ledelsen ved Nasjonalmuseet virkelig satser på fotografene.

”IFF bør etablere en nasjonal standard for fargestyring” – sier Morten. Utfordringen er herved gitt.       



Tagging og eksport står på planen når Vidar tar over stafettpinnen etter Morten. Han guider oss gjennom en særdeles gjennomtenkt arbeidsflyt for arkivering og informasjonshåndtering. Serveren gikk ned for telling ved en strømstans, og det tok tre dager å få systemet tilbake til normal drift. Vidar er derfor lettet over at alt fungerer, og viser nyttige triks for lydhøre deltakere. Det kommer så mange spørsmål at en ikke fikk tid til en skikkelig runde med filformatene. Dette var det siste temaet på programmet i det ærverdige møtelokalet til Nasjonalmuseet.





Børre, Frode, Annar og Therese inviterte til deres studio, og viste hvordan de fotograferer repro og gjenstander. Børre briljerte med laservater og vaterboble, en smart måte å sikre at maleriet er helt parallelt med kamera. De fleste vet hva som skjer nå vinkelen ikke er perfekt, og hvor krevende det er å få til dette på location. Frode og Annar sprinter rundt i et studio og tryller frem vakre kontraster på gjenstander av sølv- og glass, ved kreativ bruk av sorte tøystykker. Petter Smart- løsningene er virkningsfulle, og det er lærerikt å se hvordan de arbeider.   



Tekst: Nils Olav Mevatne. Alle foto:  Ragnar H. Albertsen


onsdag 5. november 2014

Påminnelse: IFF møte på Nasjonalmuseet

Hei, 

Minner om at fristen for påmelding til årets julemøte går ut i morgen, 6. november. Vi er allerede 30 påmeldte til en spennende dag på Nasjonalmuseet. Gøy at så mange vil være med :) 

Det vil ikke bli anledning til etteranmelding på grunn av lunsj og middags bestillinger, så vil du være med, meld deg på allerede nå :) 



Hilsen Ingelinn

IFF Styre


fredag 10. oktober 2014

Fotografihuset AS er etablert

Hei alle sammen!

Denne uken ble Fotografihuset AS stiftet. Det er et kjempestort skritt i retning et eget fotohus i Oslo og Norge. Bak det hele står Foto-Norge og Stiftelsen SE. Prosjektleder er Anne Lise Flavik, damen som vet å bygge opp. Damen som får ting til å skje.

Og forbildet er nok Fotografiska i Stockholm og alt hva de har fått til. Det skal skapes et opplevelsessenter som favner bredt, fra ung til gammel. Her skal være kurs, workshops, utstillinger, butikk, kafeteria og helt sikkert kontorplasser for andre aktører. Så da er det først og fremst penger som må på plass. Og et sted på rundt 3500 kvadratmeter sentralt i Oslo. En stor jobb venter med andre ord. Det må jobbes opp mot politikere. Og det må jobbes opp mot næringslivet.

Vi ønsker lykke til med prosjektet.

Ha en fin fotohelg.
Hilsen oss i foto.no


Les mer her

onsdag 8. oktober 2014

Dronetreff på Akershusmuseet


Ledig fotografstilling





Det odontologiske fakultet
Fotograf/overingeniør
Det odontologiske fakultet er et av de ledende odontologiske fagmiljø i Europa. Våre forskergrupper bidrar med topp forskning og undervisning innen flere odontologiske felt. Det odontologiske fakultet søker nå etter en fotograf som skal lede vår Fotoseksjon, som har tre ansatte. Fotoseksjonen er en serviceavdeling som bistår med fotofaglige tjenester og grafisk design innen forskning, undervisning og formidling. Du vil få muligheter til å videreutvikle deg innenfor et spennende og variert fagfelt. Fakultetet har blant annet ambisjoner om å øke sin innsats innen videoproduksjon. Her kan du lese mer om Det odontologiske fakultet.

Ansvars- og oppgavefeltet omfatter for tiden følgende:
- Generell fotografering i studio og på location
- Pasientfotografering ved forespørsel
- Portrettfotografing av ansatte og studenter
- Skanning av film, røntgen og illustrasjoner til presentasjoner og trykk
- Videofilming av prosedyrer og operasjoner
- Redigering av egne opptak og opptak tatt i operasjonsstuer
- Opplæring av ansatte og studenter i pasientfotografering
- Opplæring av superbrukere i rutiner og overføring av pasientbilder til fakultetets pasientarkiv
- Budsjett og innkjøp
- Personalansvar

Kvalifikasjonskrav
Vi søker en person med god foto- og videofaglig bakgrunn og generelt gode IT-kunnskaper. Det kreves relevant utdanning frå universitet eller høgskole minimum tilsvarende bachelor-nivå. Realkompetanse med relevans for de aktuelle oppgavene kan kompensere utdanningskravet. Fagbrev innen foto med tilleggsutdanning innen videoproduksjon,  vil bli vektlagt. Søkere kan bli spurt om å fremlegge eksempler på tidligere arbeid.
Vi legger vekt på erfaring fra tilsvarende arbeid.
Den som tilsettes, må ha evne til å drive god formidling, ha god serviceinnstilling, ha evne til å tenke kreativt i jobben, og være systematisk og nøyaktig. Gode ledelses- og samarbeidsegenskaper er et krav.

Vi tilbyr

UiO har særskilte avtaler om universitetets rettigheter til arbeidsresultater frembrakt av ansatte, herunder rettigheter til forskningsresultater.
I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.
  • Fylke:
  • Oslo
  • Jobbtype:
  • Fast
  • Heltid/Deltid:
  • Heltid
  • Arbeidstid:
  • Dag
  • Søknadsfrist:
  • 17. oktober 2014
  • Tiltredelse:
  • 1. januar 2015
  • Arbeidssted:
  • Det odontologiske fakultet
  • Referansenummer:
  • 2014/11310
  • Kontaktpersoner:
  • Fakultetsdirektør Tove Langhaug
    tlf: +47 22852239
    mob: +47 93405129
  • Fotoleder Håkon Størmer
    tlf: +47 22852243
    mob: +47 40245748
  • Personalkonsulent Hilde Kvamme Titlestad (Kun ved spørsmål om elektronisk søknad)
    tlf: +47 22852194

mandag 15. september 2014

«Man lærer ikke en dritt på kurs – men av det en gjør etterpå»

Dette var workshopleder og foredragsholder – og styremedlem - Nils Olav Mevatne sin halvhøye sluttkommentar etter IFF sin skrive-workshop på Lillehammer fredag. Stedet var Maihaugen da nesten 30 av IFF-medlemmene tok fatt på den siste lunsjen før hjemreise etter et meget vellykket høstmøte.

Til og med kassereren var begeistret. Noen urolige netter i forkant av møtet hadde han nok hatt. Det er ikke hvert år IFF spanderer både hotell og fast føde til alle som melder seg på møte innen fristen.

Foto: Ragnar H. Albertsen
Sosiologen Nils er fotograf i Bergen og har skrevet før. Han jobber mye inn mot museer og institusjoner, men trivs godt i pressen også. Han har vært akkurat så inspirerende lett å spørre om bidra, enten det har vært å representere styret under «Fotografiets dag» i Horten, eller holde en skriveworkshop på Lillehammer.

Foto: Ragnar H. Albertsen

Om det gode vertskap, Camilla og Audbjørn på Maihaugen, om både ditta og hint, begrenser vi oss denne gang til den fotofaglige høydaren: Den suverene omvisning og guiding i Lillehammer kunstmuseum. Her ble vi vis rundt i jubileumsutstillingen «Fra Watkins til Wilse - Fra Wilse til Welling».

Fenomenal utstilling, fysisk stor, og med bredde som fortalte mye «om fotografiets rolle som brobygger mellom amerikansk og norsk kultur», som det står skrevet om utstillingen.

Teknisk sett var utstillingskopiene forbilledlig fagarbeid UTEN generasjoners skitt og skader fra gamle originalkopier og negativer. Alt for mange i kunstsfæren har misforstått sentrale deler av fotofaget og vil ha bilder i passepartout og ramme med de skader som er påført gjennom åra. En missforstått autentisitet. Her var det respekt for fotografen. Både det estetiske og det etiske i fotograffaget var godt ivaretatt.

Foto: Ragnar H. Albertsen
Utstillingskopiene var laget i fotografens ånd, for å si det litt høytidelig, -  bare tilført vår tids materialtekniske mulighet til et mer kontrastfylt uttrykk. Dette var og er en fotoutstilling av høy kvalitet. Drammen museum skal ha all ære for hovedproduksjon av utstillingskopiene.
Ære kan dem også ha de som har realisert dette, og Øyvind Storm Bjerke som har kurert utstillingen og forfattet  boka «Crossroad». Boka gir utstillingen og investeringen et evig liv.

Lillehammer kunstmuseum sin glimrende Christen Brochmann sin presentasjon og effektive guiding krevde konsentrasjon. Dette kunne han. Samtidig var han tydelig nysgjerrig på mer foto- og fototeknisk kunnskap, og benyttet anledningen han hadde til å spørre 30 fagfotografer som akkurat da var hans tilhørere.

Foto: Ragnar H. Albertsen




Vi refererer ikke mer fra årets høstmøte, men synder stort om vi ikke også her takker Ann Christine Eek for hennes foredrag. 20-års forskning på Lillehamringen, fotograf Carl Lumholtz, har satt spor og passet som hånd i hanske på høstmøtet. Den seneste artikkelen hennes ble publisert i en stor og vakker bok med ca 230 av Lumholtz' fotografier fra Mexico i perioden 1890-1910. Fem forfattere står bak. Hennes foredrag var en fin innledning på workshopen om å skrive om fotografier og fotografer, i det hele tatt bevisstgjøre IFFerne om at det å være fotograf i dag ofte innebærer mer enn å fotografere.

RAL



Gruppebilde fra Maihaugen

Foto: Ragnar H. Albertsen


1
Cato
Normann
2
Lisbet R.
Jarto
3
Arild
Bergseth
4
Mekonnen
Wolday
5
Thea
Tønnesen
6
Uta Freia
Beer
7
Ellen Cathrine
Holte
8
Camilla
Damgaard
9
Audbjørn
Rønning
10
Adnan
Icagic
11
Øivind
Møller Bakken
12
Dino
Makridis
13
Danila
Razin
14
Ole Arvid
Flatmark
15
Nils Olav
Mevatne
16
Kari
Samuelsen
17
Roderick
Ewart
18
Vidar
Ibenfeldt
19
Ann Christine
Eek
20
Øyvind
Andersen
21
Lene
Buskoven
22
Erling
Fløistad
23
Jan
Unneberg

Se større bilde her 

Disse er ikke med på gruppebildet: Frode Larsen, Ingelinn Kårvand, Jean Ståle Lorentzen, Morten Thorkildsen, Ragnar H. Albertsen

5 på Maihaugen

1: Hvorfor er du her?

Roderick Ewart, Østfoldmuseene, Sarpsborg
-        For fornyelse og for å hygge meg med kollegaer,-  og for å få faglig input.






2: Det faglige innholdet?

Øyvind Andersen, Østfoldmusene, Sarpsborg:
-         Det faglige innholdet har vært veldig interessant, også workshopen med det å skrive artikler. Dette har jeg lyst til å sette meg inn i.





3: Fornøyd med vertskapet og Maihaugen?
Ann Christine Eek, UiO, Kulturhistorisk museum , Oslo
-         Kjempefint, Maihaugen er et sted som inneholder veldig, veldg mye. Jeg har ikke vært her så mye før, men vil veldig gjerne komme tilbake hit!






4: Smakte maten?
Freia Beer   Foto, MIST/Sverresborg, Trondheim
-        Ja! Middagen på Mikrobryggeriet veldig god, spesielt desserten.







5: HVA BØR VI PRIORITERE VED NESTE «KORSVEI»?
Erling Fløistad, Bioforsk Plantehelse, Ås:

-         Spørre medlemmene hvilke typer programmer eller rutiner de ønsker å dele erfaringer om, eller trenger mer erfaring på. Vi kan foreslå  dataprogram som flere ønsker  kurs på. Mange bruker dataprogrammer som vi ikke kan godt nok. For meg gjelder det  f.eks. Kanskje et kurs i Adobe Illustrator?



MiniEnqete:  Ragnar og Danila (foto)

fredag 12. september 2014

Engasjement som fotograf

Vestfoldmuseene er et interkommunalt selskap etablert i 2009 bestående av museer og arkiv. Selskapet eies av ni kommuner og Vestfold fylkeskommune med 68 ansatte fordelt på ulike avdelinger. Vestfoldmuseene har eget styre, og selskapets øverste myndighet er representantskapet. 


Selskapet har driftsansvar for følgende enheter: Haugar Vestfold Kunstmuseum, Midgard historisk senter, Slottsfjellsmuseet, Hvalfangstmuseet, Larvik Museum, Munchs hus, Berger museum, Aluminiummuseet, Jernverket Eidsfoss og Vestfoldarkivet med fellestjenesten Samlingsforvaltningen.

Engasjement som fotograf

Vestfoldmuseene søker etter fotograf til arbeid med gjenstandsfotografering og skanning av historiske foto. Engasjementet har varighet i seks måneder, med mulighet for forlengelse (avhengig av finansiering). Engasjementet er en del av et prosjekt som skal styrke arbeidet med overføring av gjenstander og foto til fellesmagasin og tilgjengeliggjøring av samlinger på Internett. Stillingen er lagt til Samlingsforvaltningen som har ansvar for bevaring, forebyggende konservering, dokumentasjon og tilgjengeliggjøring av gjenstands- og fotosamlinger. Arbeidssted er i Sandefjord, men det kan i perioder være aktuelt med arbeid ved museene i Larvik, Tønsberg og Sandefjord.
Oppgaver
• Gjenstandsfotografering
• Skanning av historiske fotografi
• Digital bildebehandling
Kvalifikasjoner
• Fotografutdannelse og fagbrev
• Kjennskap til gjenstandsfotografering og skanning/digitalisering av historiske foto
• Kjennskap til museumssektoren
• Erfaring med Photoshop og FotoStation
• Realkompetanse kan kompensere for manglende utdanning
Personlige egenskaper
• Selvstendig og nøyaktig
• Trives med rutineoppgaver
• Gode samarbeidsevner, positiv og fleksibel

Vestfoldmuseene er IA-bedrift og har kollektiv pensjonsavtale (Klp).
Søknad med CV sendes inn via Finn.no. Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkeren vil kunne bli offentliggjort selv om søkeren har bedt om ikke å bli ført opp på søkerlisten, jfr. Offentleglova § 25. Kopi av vitnemål, attester og referanser leveres i forbindelse med intervju.


Spørsmål om stillingen?

Mekonnen Wolday

Fotograf i Samlingsforvaltningen
Telefon
476 77 798
E-post
Send e-post

Karianne Schmidt Vindenes

Avdelingsdirektør
Telefon
415 73 858
E-post
Send e-post


Ønsker kun kontakt med søkere til stillingen