søndag 31. august 2014

Høstmøtet IFF

Hei alle sammen og takk for påmeldingen til årets høstmøte på Lillehammer. Utrolig gøy at hele 29 stykker har meldt sin ankomst!!

Vedlagt ligger endelig program for de to dagene på Lillehammer. Jeg håper det blir spennende dager med godt faglig innhold og hyggelig sosialt samvær. 

Litt ekstra praktisk informasjon:
Dersom det er noen som ikke rekker å være på plass på Maihaugen før 12:00 for velkomst og lunsj, men som møter oss nede på Lillehammer Kunstmuseum er det fint om dere gir meg beskjed i løpet av morgendagen, mail til ik@nia.vemork.no. Dette fordi det er bestilt lunsj til alle møtedeltagerne. 
Det er vedlagt en link for bestilling av ønsket middagsrett på torsdag, det finnes to valg, et kjøtt- og et fiske alternativ. Drikke til maten må hver enkelt besørge selv, vi er på et microbryggeri, så de har nok noe for enhver smak på stedet ;) 

Pass på å lese programmet godt, alle deltagerne må forberede seg litt til workshopen på fredag. Dersom du har spørsmål vedrørende dette opplegget, ta kontakt med Nils Olav på post@mevatne.no

Vi gleder oss til å se dere alle på Maihaugen :) 


Hilsen IFF styret
V/Ingelinn


lørdag 30. august 2014

FOTOBOKFESTIVAL OSLO

04-14. september 2014
Åpning torsdag 4. september kl 19.00 på Fotogalleriet

Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Fotogalleriet ønsker velkommen til Fotobokfestival Oslo, tidligere kjent som fotobokseminaret Flere sider fotografi. Arrangementet har utviklet seg fra den seminarrekken det startet med i 2009 til årets jubileumsmarkering, Fotobokfestival Oslo. Festivalen har ny visuell profil, og som alltid fotobokens betydning som kunstnerisk medium i hovedsetet. Fotoboken er et kunstnerisk verktøy som i de senere år har mottatt bred internasjonal oppmerksomhet. Som en parallell til etableringen av fotobokfestivaler og arrangementer i mange deler av verden, og den nylige åpning av det første fotobokmuseet i Köln, er vi glade for å kunne bidra til å spre kunnskap om fotobøker i Norge gjennom denne festivalen.

Fotobokfestival Oslo vil i 2014 bestå av et omfattende program med forelesninger, debatter, utstillinger, workshops og bok-stands med uavhengige nordiske forlag. Den markerer også Forbundet Frie Fotografers 40-års jubileum og løpende engasjement for fotoboken som medium i Norge.

Under Fotobokfestival Oslo offentliggjør vi vinneren av den tredje Nordic Dummy Award. Kunstnere med tilknytning til de nordiske landene har sendt inn fotobokdummyer til juryering under Nordic Dummy Award. 10 nominerte bøker blir utstilt og vinneren kunngjort under fotobokfestivalen. Vi er stolte over å kunne kunngjøre Kehrer Verlag, Heidelberg, som vår nye samarbeidspartner for utgivelsen av vinnerboken, og også Snøhetta/Henrik Haugan for grafisk design/utforming. Gjennom samarbeidet med Fotobokfestival Kassel har vi fått muligheten til å presentere de nominerte kandidatene for International Dummy Award 2014.

Festivalens forelesningsprogram og paneldebatt vil fokusere på fotobokkritikk, og mangelen på sådan, i tillegg til fotoboken/fotografiet som inspirasjon. Deltakere inkluderer blant annet Sean O’Hagan (The Guardian), Rémi Coignet (Le Monde/The Eyes), Tommy Arvidson (omfotoboken.com), Morten Øen (fotograf og poet), Tomas Espedal (forfatter), Marie Lundquist (poet) og Terje Colbjørnsen (forsker).

I gallerirommet vil publikum møte en utstilling, Kritikernes favoritter, som presenterer utvalgte kritikeres tre fotobokfavoritter fra de siste ti år. Kritikerne er Rémi Coignet (Des Livres et des Photos/Le Monde), Matthew Carson (International Center of Photography, New York), Sean O’Hagan (The Guardian; The Observer) og Christina Töpfer (Camera Austria).

I tillegg til dette vil publikum få mulighet til å se de nominerte kandidatene til International Dummy Award og Nordic Dummy Award. I videogalleriet vil vinneren av Nordic Dummy Award 2013, Maija Savolainen, gi en omfattende presentasjon av arbeidsprosessen knyttet til publikasjonen.

Under festivalens siste helg (12-14. september) vil uavhengige forlag fra de nordiske landene presentere sine publikasjoner i galleriet, som vil være til salgs. Forlagene er: MELK+Antenne Books (Oslo/London), Art & Theory (Stockholm), B-B-B-Books (Stockholm), Débris (Oslo), Einer Books (Oslo), Feil Forlag (Oslo), Green is Gold (Copenhagen), Heavy Books (Oslo), Lodret Vandret (Copenhagen), Objektiv (Oslo), Sailor Press (Stockholm), Space Poetry (Copenhagen).

Både før og under festivalen vil det være workshops både for barn, og profesjonelle kunstnere som arbeider med fotografi:

Mandag 1. og tirsdag 2. september vil kunstneren Jan von Holleben holde en workshop for barn i alderen 6-10 år. I samarbeid med barna skaper Jan von Holleben en rekke portretter, og arbeider analogt på bildene (no photoshop - no fancy dress) for å få frem det spesielle og fantastiske – slik barna ser seg selv eller vil bli sett. Resultatene fra denne workshopen vil bli presentert i galleriet under festivalperioden. For mer informasjon om workshopen: www.fffotografer.no/nyheter og www.janvonholleben.com/workshops. Registrering via workshop@fffotografer.no.

Tirsdag 9. og onsdag 10. september vil art director, grafisk designer og kurator Greger Ulf Nilson holde en workshop for profesjonelle fotografer. Workshopen er en grundig undersøkelse av alle aspekter av fotobokproduksjon: fra inspirasjon og analyse av tidlige fotobøker, til en vurdering av Nilsons egne produksjoner, til de ulike sidene rundt utforming og grafisk design. Individuelle råd og gruppediskusjoner rundt deltakernes eget materiale vil også finne sted. Det vil også være en gjennomgang av materialprøver og teknikker sammen med Magnus Iversen fra Göteborgstryckeriet; Sveriges fremste trykkeri. Mer informasjon om workshopen finnes på www.fffotografer.no/nyheter. Registrering via workshop@ffotografer.no

For et detaljert festivalprogram og informasjon om Fotobokfestival Oslo, besøk nettsidene www.fotogalleriet.no (kommende utstillinger og prosjekter) eller www.fffotografer.no (prosjekter).



mandag 25. august 2014

Suksess for Fotografiets dag

Børre Høstland og Karsten Sund bidro til tidenes publikumsrekord på Fotografiens Dag. 


Inn for landing
En bille løftes forsiktig opp på gjerdet. Karsten Sund er i full sving med å henge opp de 10 bildene han har med. Bildene viser rødlistede, utryddingstruede småkryp - og kvaliteten på arbeidet er fremragende.

Foto: Nils Olav Mevatne


Foto: Nils Olav Mevatne
"Arne Knudsen heter jeg og driver Knudsens fotosenter i Oslo. Jeg begynte i lære i 1950 og fikk svennebrevet i 1955. Deretter dro jeg videre til Tyskland og Sveits for å lære mer om fargefotografi, som var det helt store den gangen. Mine barn, barnebarn og oldebarn har gått på Zoologisk museum på Tøyen. Det har vært gledelig, informativt og veldig inspirerende - forteller Arne"

Hva tenker du om slike arbeid, de er jo spesielle med hensyn til kvalitet og dokumentasjon? 
"Dette er en utrolig fin form for informativ fotografering, og jeg tror det er veldig verdifullt i opplysningsarbeid - og for forskere må jo dette være helt fantastisk, detaljeringen på disse bildene"
 Arne er æredsmedlem i Norges Fotografforbund og har blant annet fotografert Nelson Mandela. Det er med andre ord ikke hvem som helst som snakker varmt om arbeidet til IFF-fotografen.  




Bilder med barnetekke
Foto: Nils Olav Mevatne
Aleah Ugland Kristensen fra Horten er sammen med mamma, Michelle, og pappa, Emil. Aleah jubler over de spennende detaljene og kikker nysgjerrig på Karsten sine bilder. Hun studerer nøye hvert eneste småkryp og stortrives på Fotografiens Dag. 






Børre Høstland med "Circleshot"- Foto: Nils Olav Mevatne






360-foto
For de som ikke vet bedre - ser det ut som en svær stekepanne, men Børre tryller frem glimrende dokumentasjonsfoto ved å fotografere objektet fra alle sider på den roterende skiven. Mange kikker nysgjerrig på utstyret, og Børre demonstrerte villig vekk. Dette var kanskje den mest høyteknologiske standen på Fotografiens Dag. 
Det kom 3800 besøkende, mot 1600 i fjord - og IFF sine representanter bidro til ny publikumsrekord!   






Roderick Ewart og Arthur Sand










Vennlig fotohilsen
Nils Olav Mevatne

(for IFF-styret i Horten)

Høstmøte 2014 på Maihaugen, Lillehammer

tirsdag 19. august 2014

Fotografiets dag 2014

Velkommen til fotofest!

Foto: Arne B. Langleite/Preus museum
Bli med oss å feire 175 år med fotografi!
Festen heter Fotografiets dag og holdes søndag 24. august kl 12-17 på og rundt Preus museum på Karljohansvern i Horten.
Det beste i livet er gratis!

Hva kan jeg oppleve?

Du kan...
  • se og snakke med 50 juryerte utstillere
  • ta selfie i lånte fjær
  • se hvordan verdens første fotografiske prosess foregikk
  • bli tatt med på en reise gjennom fotohistorien gjennom foredragene våre
  • bli portrettert med pinhole-kamera (og se det bli fremkalt i mørkerommet)
  • være med på fotosprinten
  • bli kjent med festivalutstiller Johanne Seines Svendsen som bruker en 160 år gammel teknikk

Ledig stilling

Munchmuseet er en etat i Oslo kommune og består av våre to museer, Munchmuseet og Stenersenmuseet.

I forbindelse med ett av våre prosjekter med fokus på digitalisering av Edvard Munchs kunst, har vi behov for bistand til fotografering.
Museet ønsker å engasjere en person til reprofotografering av tegninger i ca 4 måneder, med oppstart så snart som mulig.
Kandidaten skal fotografere opp mot 3500 tegninger i denne perioden.
Det krever en person som
·         kan arbeide raskt, nøyaktig og veldig forsiktig, samt kan følge instruksjoner presist.
·         behersker bruk av studioblitser, Capture one og Mac. Kjennskap til FotoStation er en fordel.
·         Har god forståelse av grunnleggende digitalt fotoarbeid, inkludert fargestyring.
·         har høyere fotoutdannelse (ønskelig)

Lønnsrammen er satt til Oslo kommunes ltr. 25-27
Spørsmål til stillingen rettes per mail til halvor.bjorngard@munchmuseet.no


Kort søknad og CV sendes til halvor.bjorngard@munchmuseet.no innen klokken 12.00 den 28. august.

mandag 18. august 2014

BOKLANSERING: Among Unknown Tribes – Rediscovering the Photographs of Explorer Carl Lumholtz


Den norske antropologen, naturvitenskapsmannen, forfatteren og fotografen, Carl Lumholtz, reiste til Australia, Mexico, Borneo på en tid der slike reiser både var farefulle, naturen vill og urinnvånerne skremmende. Han skrev, fotograferte og gjorde seg kjent med guder, sjamaner, tradisjoner og tilværelse.
Den 20. august lanserer vi den helt ferske «Among Unknown Tribes – Rediscovering the Photographs of Explorer Carl Lumholtz» (University of Texas Press) om denne norske pioneren som skrev og fotograferte det så å si ingen andre fra Vesten hadde opplevd på slutten av 1800-tallet.
Fem forfattere, tre fra USA, en fra Mexico og den svenske fotografen Ann Christine Eek ved Kulturhistorisk museum, beskriver og analyserer Carl Lumholtz liv, tekster og bilder i en levende og vakker bok med mer enn 200 av Lumholtz’ egne fotografier.
Den kjente norske fotografen Morten Krogvold samtaler medAnn Christine Eek om Carl Lumholtz og hans fotografier.
Museets direktør, Håkon Glørstad, har gleden av å ønske velkommen.
Lett servering.
Gratis inngang.
Publisert 13. aug. 2014 10:37 Sist endret 14. aug. 2014 10:28

Frank af Petersens til Fotografiens Hus

Frank af Petersens til Fotografiens Hus

“THE POACHING WARS”
”Det pågår en gerillakrig i den afrikanske bushen som få vet om. Mennesker risikerer livet sitt hver dag for å prøve å redde de siste neshorn og de truede elefanter.” 
-Frank af Petersens
Foto: Frank af Petersens
Foto: Frank af Petersens
Møt den svenske fotografen Frank af Petersens på åpningen av utstillingen THE POACHING WARS – en dokumentar om kampen mot organisert tyvjakt på elefanter og neshorn.
Frank af Petersens er en profesjonell fotograf som har spesialisert seg på internasjonale fotoprosjekter i Afrika sør for Sahara. Han har bodd i Afghanistan, Somalia, Jemen, Libya og Frankrike. I dag bor han i Stockholm sammen med sin familie.Han arbeider med en rekke utstillingsserier og på ideell basis som fotograf for forskjellige naturreservater i Afrika. Han er også engasjert som fotograf av “Wildlife Conservation Network” i San Francisco og aktuell med utstillinger i Sverige, Norge og USA.
Bildene hans ble valgt ut til en veldedighetsgalla for elefanter som ble holdt i Mai i Los Angeles, hvor en av vertene var Leonardo DiCaprio Foundation. Gallaen samlet inn omlag 2 millioner dollar til The Elephant Crisis Fund.
Organisert krypskyting øker i mange afrikanske land. Neshorn drepes fordi horn fra neshorn er ettertraktet i tradisjonell kinesisk medisin.Hornene er verdt mer enn gull på det svarte markedet. I 2013 ble 1004 neshorn drep av krypskyttere i Sør-Afrika, en katastrofal økning fra 2007 da 13 neshorn ble skutt.
Innen en snar fremtid vil frie, ville elefanter sannsynligvis ikke finnes mer i Afrika. Hvert år drepes mellom 25.000 til 50.000 elefanter av krypskyttere. Medberegnet mørketallene er antallet enda høyere. Elfenben er en luksusvare som selges åpenlyst i mange land i Afrika og Sørøst-Asia.
Utstillingen THE POACHING WARS gir et fascinerende innblikk i kampen mot krypskyttere. Det er en salgsutstilling!
Les mer om Frank af Petersens her.
2008 Zimbabwe-508
Foto: Frank af Petersens
Velkommen til Vernissage torsdag 7. August kl 18:00

søndag 17. august 2014

“Foto på alt"

Til alle som er interessert i analog og alternativ fotografi på ulike materialer, det er få plasser igjen på dette kurset:

“Foto på alt" 

August 25-29, mandag til og med fredag, kl.10 til 16 hver dag. 

Kursavgiften: 6.500 kroner dekker en del materialer, men ikke reise eller opphold. 

Kurset handler om fotooverføring på ulike materialer som akvarellpapir, tekstil, metall, glass, keramikk, tre osv. 

Det kreves ikke forkunnskap til å delta på kurset, men kjennskap til mørkeromsarbeid og data er en fordel. Det blir gitt individuell veiledning til hver deltaker. I løpet av 5 dager lærer vi det grunnleggende om fotografi. Vi lager bilder uten kamera. Vi lærer å ta bilder med hullkamera, lager enkle fotoapparater, lader dem med film, eksponerer og fremkaller. 

Vi trenger store negativer laget på denne måten eller ved å forstørre små negativer i mørkerommet eller digitalt. Deretter overføres bildene til ulike underlag som er påført håndlaget fotografisk emulsjon. Vi lærer og bruker to ulike prosesser: cyanotype og van dyke. 

Det blir gitt informasjon og veiledning til produksjon av digitale negativer og produksjon av arkiveringsdyktige kopier og utskrifter fra data og video. 

Deltakere får med seg en mappe som inkluderer oppskrifter, leverandør- og litteraturliste, internett-adresser og mye annen nyttig informasjon. 

Vi diskuterer historiske, estetiske og etiske aspekter i fotografi. 

Kurset holdes i private atelier på Apenes i Horten. Det er god plass og alt er tilrettelagt. Det er mulig å bo på stedet, ta kontakt om detaljer.

Ta kontakt på epost angående overnatting eller andre spørsmål om kurset. 

Kursleder Galina Manikova er en billedkunstner med lang undervisningserfaring og er kjent for sin ekspertise i fotooverføring på ulike materialer, se mer på websiden: www.galina.no 

Påmelding: kun skriftlig med navn og adresse!!! Kun depositum sikrer deg plassen: innen 1.august ved innbetaling av et forskudd a 1.000 kr. til konto: 1607 10 73711. Påmeldingsavgiften kan dessverre ikke returneres ved en avbestilling fra din side, men blir refundert om kurset blir avlyst av arrangøren.

Arthouse, Kiellandsgate 1a, 3183 Horten. 
Tlf: 33 03 91 00. Mobil: 900 17 522. E-post: galina@online.no

—————————————————————————————————————————————

På forhånd takk!

Mvh,

Galina Manikova
ARTHOUSE
Kiellands gate 1a
3183 Horten
Tlf: 33039100
      90017522

www.galina.no
www.wailingwall.no
www.underslottsfjellet.no